Annem Masal Okuyor Projesi Faaliyet Raporu

KÜTÜPHANEDE ANNEM VAR PROJESİ FAALİYET RAPORU

17.01.2024 25

2022-2023 Eğitim öğretim yılında Doğan Yelken İlkokulu öğretmen ve öğrencilerinin başlattığı  ve velilerinde sürece dahil edildiği Kütüphanede Annem Var projesi yıl boyunca başarılı bir şekilde yürütülmüştür.

Projenin Amaçları

·3/ A sınıfında eğitim gören öğrencilerini okul çıkışı  haftada bir gün olmak üzere annelerle birlikte kütüphane ile buluşturmak.

·Kütüphaneleri öğrenciler  ve anneleri tarafından aktif olarak kullanılan mekânlar hâlinegetirilmesinisağlamak.

·Öğrencilere  kütüphane ortamında kütüphane kurallarına uyarak  ders çalışma alışkanlığı kazandırmak.Böylece kütüphane kültürünü özümsemelerini sağlamak.

·Öğrencilerinmevcutşartlardamaruzkaldıklarısanalortamlardanuzaklaşarakkütüphanelerietkin biçimde kullanmalarını sağlamak.

·Kütüphanede  gönüllü annelerimizin  desteği ile masal dinletileri yapılmasını sağlayarak anne çocuk arasındaki etkileşimi artırmak.

·Kütüphanelerin  kütüphaneden aldıkları kitapları belirtilen sürede okuyup geri getirerek  öğrencilerin sorumlulukduygusukazanmalarını sağlamak.

· Kütüphaneleri öğrencilerin boşzamanlarında da gidip vakit geçirebilecekleri, etkin bir şekilde kitap alış verişinin yapıldığı birer  kültürmerkezine dönüştürmek.

·Okulumuzun bünyesinde bulunan kütüphane aktif duruma gelince aynı çalışmanın orada da gerçekleşmesini sağlamak.

·Kütüphane var olan zeka oyunları ile öğrencilerin  oynamasını sağlayarak  kütüphaneleri etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak

Bu amaçlar doğrultusunda proje yürütülmüş veli ,öğretmen ve öğrencilerden projenin amaçladığı kazanımlar hakkında geri dönütler alınmıştır.Toplanılan görüşler aşağıda özetlenmiştir:

Öğretmen Görüşleri : Kütüphanede annem var projesi kapsamında öğrencilerde,

*Kütüphanede uyulması gereken kurallar öğrenildi.

*Kitap okuma alışkanlıklarına  katkıda bulunuldu.

*Kütüphanede atölyelerde zeka oyunları,ahşap şekillerdirme v.b etkinlikler sayesinde eğlenceli vakit  geçirildiği.

*Aile içi etkileşimin arttığı ve annelerinde kitap okuma alışkanlığı edindiği

gözlemlendi.

Veli Görüşleri: Kütüphanede annem var projesi kapsamında ,

*Çocukları ile kaliteli vakit geçirebildiklerini ve  bu sayede iletişimlerinin arttığını

*Evde ve okulda kitap okumaya alışkanlıklarının gözle görülür bir şekilde ilerlediğini

*Arkadaşarı ile kütüphanede eğlenceli vakit geçirebildiklerini ve sosyal becerilerinin arttığını

*Telefon,tablet gibi dijital araçları daha az kullandıklarını belirtmişlerdir.

Öğrenci Görüşleri: Kütüphanede annem var projesi kapsamında ,

*Kütüphanede ilgilerini çekebilecek daha fazla kitap olduğu için okumanın daha eğlenceli hale geldiğini

*Kütüphanenin bünyesinde olan atölyelerin onlar için verimli olduğunu

*Annelerinin projeye katılmalarınınn kendilerini değerli hissettirdiğini

*Evde de aileleri ile kitap okuma saati yapabildiklerini ,

*Annelerini kitap okurken görmenin onları mutlu ettiğini belirttiler.

Sonuç olarak 2022-2023 Eğtim öğretim yılı içerisinde uygulanan Kütüphanede Annem Var  projesinin  amaçlarına ulaşmıştır.

Öneri:Kütüphanede Annem Var projesi 2023-2024 eğitim öğretim yılında Doğan Yelken İlkokulu   ve ilçemiz bünyesinde bulunan diğer okulların uygulamasıda uygun görülmüştür.