BEP Nedir?

BEP Nedir?

BEP Nedir?

 

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) NEDİR?

21.12.2023 31

 Bireyselleştirilmiş eğitim programı özel gereksinimli bireyin gelişimi veya ona uygulanan programın gerektirdiği disiplin alanlarında (öz-bakım, akademik beceriler, sosyal beceriler, iletişim v.b) eğitsel gereksinimlerini karşılamak üzere uygun eğitim ortamlarından (okul, özel eğitim okulu, özel sınıf, mesleki eğitim merkezi, vb) ve destek hizmetlerden (kaynak oda, sınıf-içi yardım, dil ve konuşma terapisi, fiziksel rehabilitasyon vb) en üst düzeyde yararlanmasını öngören yazılı dökümandır. Bu döküman aile, öğretmen ve ilgili uzmanların işbirliği ile planlanır ve bireyin ailesinin onayı ile uygulanır.

Bir özel eğitim programıdır.

Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilmiş ve ailesi tarafından onaylanmış bu program; bireyin, ailenin, öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve hedeflenen amaçlarda verilecek destek eğitim hizmetlerini içerir.

Özel eğitim gerektiren öğrencinin, normal sınıf düzeyinde belirlenmiş beklentilerinden farklı olarak, belirlenen bir süre içinde öğrenme beklentilerinin, ihtiyaçlarının, ilgilerinin ve performansının bir özetidir. 

Normal okul programındaki değişiklikleri ve uyarlamaları içeren ve her özel eğitim gerektiren öğrenci için hazırlanan yazılı bir plandır. 

Özel eğitim gerektiren öğrencinin gelişimini gözlemek ve iletişim kurmak için öğretmenlere yardımcı olan bir araçtır. 

Okul personeli ve destek hizmetleri veren kişilerin birlikte geliştirdikleri, uyguladıkları ve gelişmeleri izledikleri bir plandır. 

Gerektiğinde düzeltilebilen ve değiştirilebilen esnek bir çalışma programıdır.

 

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMININ AMACI

Öğrencilere en üst düzeyde yararlanabilecekleri eğitim fırsatları sunmaktır. 

BEP' in İşlevleri Şu Şekilde Özetlenebilir

1.BEP toplantıları, aile ve okul personeli arasındaki iletişim aracıdır. Öğrencinin gereksinimleri, nelerin sağlanabileceği ve karşılaşılabilecek durumların neler olabileceği konusunda her iki tarafa da eşit söz hakkı sağlar.

2.BEP, öğrencinin gereksinimi olan özel eğitim hizmetleri ve ilişkili destek hizmetlerin öğrenciye sunulacağına ilişkin yazılı bir taahhüttür.

3.BEP ailenin, okulun ve ilişkili tüm birimlerin çalışmalarını ve bunların öğrenciye katkılarını izleme ve değerlendirme aracıdır.

 

 !!!!!!!! BEP birey için eğitsel bir yol haritasıdır.

 

BEP'İN YARARLARI

Çocuğun yapabilecekleri betimlenir. 

Çocuğa uygun eğitim hizmetleri sunulur. 

Çocuğun engelinden kaynaklanan farklı gereksinimleri belirlenir. 

Çocuğun kendi öğrenmesi ile ilgili daha fazla sorumluluk almasına yardımcı olunur. 

Çocuğun öğrenmesi izlenir. 

Çocuğun ilerlemeleri kayda alınır. 

Çocuğun ailesi ile diğer birim üyelerinin ilişkilerine katkıda bulunur. 

Çocuğun bilgi ve beceri eksiklerinin nasıl giderilebileceğine yol gösterir. 

Çocuğun eğitiminde karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümler, alınacak kararlar hakkında aile ve okul personeline eşit söz hakkı sağlar. 

Çocuğun gelişiminin değerlendirilmesini sağlar. 

Programın, materyalin ve başlangıç noktalarının etkililiğinin değerlendirmesine yardımcı olur.