Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet eğitimi, çocukluktan itibaren öğrenilmesi gereken, bireylerin kendi ve başkalarının özelinin ve haklarının ne olduğunu bilmesi, bu hakların ve özel alanının sınırlarını belirlemesi ve sosyal çevresinde kendi özel haklarını ve özel alanını savunabilmesi ve koruyabilmesidir.

18.12.2023 38

Mahremiyet Nedir?

 

Sözlüğe baktığımızda gizli olma durumu, gizlilik anlamında karşımıza çıkmaktadır. Bir anlamda insan dokunulmazlığı da denilebilir. Bu dokunulmazlık kişinin sorumluluğundadır. Bu sorumluluğun küçük yaşlarda çocuklara verilmesi önemlidir. Etkileri ve sınırları kültüre göre değişiklik gösterebilir.

 

Neden Mahremiyet Eğitimi Önemli?

 

Günümüz dünyasında artan suç oranları ile birlikte çocuğumuz için parklardan tutun sosyal medyaya kadar her alanı tehlike olarak görmekteyiz. Çocuğumuzu korumak istemekle birlikte ebeveynler olarak onların her anında yanında bulunabilmemiz de mümkün olmamaktadır. Böyle bir durumda çocuğumuzun bedenini korumasını öğretmek biz ebeveynlerin sorumluluğundadır.

 Çocuğumuz kendini korumayı öğrenmekle birlikte aynı zamanda :


Kendisinin ve başkalarının bir kişisel alanının olduğunu öğrenir.

Bedenini tanır.

Başkalarına saygı göstermeyi öğrenir.

 

Mahremiyet eğitiminde, çocuğun kendi fiziksel özelliklerini, karşı cins ile olan farklılıklarını, bedeninin biricik ve ona ait olduğunu, kendi izni olmadan hiç kimsenin bedenine dokunamayacağını, kişisel sınırları ve bedenini nasıl koruyabileceğini, iyi ve kötü dokunuşları öğretmek amaçlanır.

 

MAHREMİYET ÇOCUKLAR ve SINIRLAR


Vücudun özel bölgelerinin iç çamaşırlarıyla kapatıldığı bölgeler olduğu ve bu bölgelerin gizlenmesi gerektiği öğretin. Çocuğunuza özel bölgelerinin gizlenmesi gerektiği, öz bakımını sağlayana kadar sadece anne ve babanın görebileceğini anlatın. Çocuğunuza başkalarının özel bölgelerine dokunmasının hoş bir davranış olmadığını söyleyin.

Çocuğunuzun odasına girerken kapıyı çalın.

Daha küçük diye çocuğunuzu bir başkasının yanında çocuğunuzun üstünü değiştirmeyin. Çocuklarınızı banyo ettirirken gözlerinizi kısın ya da başınızı çevirin.

Yakınlarınızın çocuğunuzun özel bölgeleri ile ilgili şaka yapmasına ve dokunmasına izin vermeyin.

Çocuğunuza özel bölgelerinin gizlenmesi gerektiği, öz bakımını sağlayana kadar sadece anne ve babanın görebileceğini anlatın.

Çocuklarııza başkalarının özel bölgelerine dokunmanın hoş bir davranış olmadığını söyleyin.

Çocuğunuzun mahremiyet algısı 3-6 yaşları arasında oluşmaya başlar. Bu dönemde başkalarıyla olan farklarını, bedenini keşfeder ve bu durumlarla ilgili soru sormaya başlar. Çocuğu sorduğu sorulardan dolayı azarlamamak, girişimlerine engel olmamak, çocukta suçluluk duygularının gelişmemesi için gereklidir.

Sorularını kısa ve net bir şekilde cevaplandırın.

Çocuk soruyu hangi ebeveynine soruyorsa o cevap vermeli, kızlara anneler erkeklere babalar gibi bir ayrım yapılmamalıdır.