NÖBETÇİ ÖĞRETMEN GÖREV TALİMATNAMESİ

NÖBETÇİ ÖĞRETMEN GÖREV TALİMATNAMESİ

16.01.2024 58

2023 / 2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

DOĞAN YELKEN İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

NÖBETÇİ ÖĞRETMEN GÖREV TALİMATNAMESİ

 

01-       Bu talimatname Bursa ili İnegöl İlçesi Doğan Yelken İlkokulu bünyesinde yürütülen öğretmen ve yönetici nöbet hizmetlerini kapsar.

02-       Öğretmenler Kurulu kararı gereğince öğretmenlerin nöbet görevi ders başlamadan 15’ dakika önce başlar. Öğretmenlerin nöbet görevi son ders bitiminden 15’ dakika sonra sona erer. Nöbetçiöğretmenlerinbusaatlerarasındaokuldavegörevyerindehazırbulunmalarıgerekmektedir.

03-       Okulumuznöbetgörevalanlarıvegörevlendirilecekpersonelsayısı;

 

GÖREVALANI

SAYI

GÖREVALANI

SAYI

NöbetçiMüdürYardımcısı

1

İkinciKat

1

OkulBahçesiveEklentileri

1

ÜçüncüKat

1

ZeminKat veKantin

1

 

 

BirinciKat

1

TOPLAM

6

 

04-     Her aya ait “Öğretmen Nöbet Çizelgesi” ilgili müdür yardımcısı tarafından hazırlanır. Yeterlisayıdaçoğaltılarakpersoneleduyurulur.  

05-     Nöbetgörevisüresince“NöbetçiÖğretmen”yakakartınıntakılmasıesastır.

06-       Müdür yardımcıları okul içinde kendilerine verilen nöbet göreviniyürütür. Nöbetçi öğretmenleriveöğrencileriizler,nöbetraporlarınıinceler,varsasorunlarıokulmüdürünebildirir.

07-       Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda, müdür yardımcısı ve öğretmenlerehaftadabirdenfazla nöbet göreviverilir. 

08-      İlköğretim kurumlarında;okulunbinavetesisleriileöğrencimevcudu,yatılı,gündüzlü,normalveyaikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesinegöre öğretmenler normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili eğitim yapan okullarda ise kendidevresindenöbettutarlar.Ayrıcanormaleğitimyapılanokullardaöğlearasındayapılannöbetgörevinöbetçiöğretmenlerin dinlenme süreleri göz önünde bulundurularak dönüşümlü ve dengeli olacak şekilde okulidaresitarafından düzenlenir.

09-       Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılınıdolduran öğretmenlere, istememeleri hâlinde nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde buöğretmenleredenöbetgöreviverilir.

10-      Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından başlayarak doğum sonrası analık iznisüresininbitiminitakip edenbir yıllıksüreninsonunakadarnöbetgöreviverilmez. Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli bireybulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerineöncelikverilerek nöbet görevi verilir.

11-  Özeleğitimsınıflarındagörevliözeleğitimöğretmenlerinöbetgörevleriniteneffüsveyemeksaatlerinde sınıflarınakayıtlıöğrencileringözetiminedevamederekyerinegetirirler.

12-    Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni, o saatte dersi olmayan nöbetçiöğretmentarafındansağlanır.

13-  Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa kadrosunun bulunduğu okulda; kadrosunun bulunduğuokuldadersiyoksaençokdersyükününolduğuokuldanöbetgöreviniyerinegetirir.

14-  Nöbetgörevineözürsüzolarakgelmeyenöğretmenhakkında,derseözürsüzolarakgelmeyenöğretmengibi işlem yapılır. Nöbet bölgesi kesinlikle terk edilemez. Zorunlu durumlarda mücbir sebepler nedeni ile terk      sözkonusuolduğundanöbetçimüdüryardımcısımutlakabilgilendirilir.

15-  Derssaatlerisüresincenöbetgöreviteneffüsçıkışziliilebaşlar,öğretmendersegirişziliilebirliktetüm             öğretmenlerindersliklerdekiyerinialmasınamüteakipsonaerer.

16-   Nöbetçi personel sabah göreve başlarken birinci kattaki müdür yardımcısı odasında bulunan “NöbetDefterini” imzalar. Her nöbetçi öğretmen kendi nöbet alanını kontrol eder ve okulun eğitim öğretim için hazırolup olmadığını rapor eder. Aksaklıkları ivedilikle okul yönetimine bildirir. Günlük nöbet raporu nöbetçiheyetininortakgörüşüilebahçenöbetçileri tarafındannöbetdefterineyazılırveimzalanır. 

17-  Bayrak törenleri nöbetçi müdür yardımcısı ve bahçede görevli nöbetçi öğretmenler tarafından yürütülür.Öğrencilerin tören öncesi sınıflardan tören alanına alınması ve tören sonrası tören alanından sınıflaraalınması esnasında düzen nöbetçi heyeti tarafından sağlanır. Tören alanı yerleşim planına uygun olaraktörenlerin düzen içerisinde gerçekleştirilir.

18-   Bayrak çekme görevi verilecek öğrenciler 4.sınıf öğrencileri arasından seçilir. Bu öğrencilerin bayraktörenlerine hazırlanması, usul ve esasların öğretilmesi sorumluluğu şube rehber öğretmenlerine ait olup,koordinasyon4.sınıflarzümrebaşkanıöğretmentarafındansağlanır.

19-   Hava durumunun elverişsiz olması veya sabah girişinde aydınlığın tam olarak belirgin olmaması ve benzeri durumlarda bayrak törenleri bina içerisinde gerçekleştirilir.

20-   Belirli Gün ve Haftalar ile ilgili yapılacak olan etkinlikler öncesinde okul yönetimi ve nöbetçi heyetimutlakabilgilendirilir vegereklitedbirleralınır.

21-   Bahçede toplanma ve törenler esnasında nöbetçi öğretmenler şube rehber öğretmenleri ile birlikteöğrencilerintörenalanındakiyerleriniplandoğrultusundaalmalarını,törenehazırhaldebulunmalarınıveveliilesivillerintörenalanıdışındakalmalarınısağlar.

22-  Ders bitiminde nöbetçi öğretmen görev alanındaki tüm öğrencilerin derslikleri ve binayı güvenli bir şekildeboşaltmalarına refakat eder. Görev alanındaki her dersliği ve birimi kontrol eder. Tüm öğrencilerin binayıgüvenli birşekildeboşalttığındaneminolur. Görev alanında günlük temizliğin uygun olup olmadığını; aydınlatma, ısınma, havalandırma, yangındankorunmasistemleriilesıhhitesisatınçalışıpçalışmadığınıkontroleder;giderebildiğieksikliklerigiderir;ilgiliyardımcıpersoneliyönlendirir veokulyönetiminibilgilendirir.

23-  Hiçbir öğrencinin okul sınırlarını dışına çıkmasına izin vermez; dışarıdan hiçbir kişinin güvenlik görevlisi (varsa)iznivekontrolüolmadanokuliçerisinegirmesineizinvermez.

24-  Beklenmedik olaylar karşısında gerekli tedbirleri alır. Durumu ivedilikle gerekli mercilere bildirir ve raporeder.(Ambulans: 112–Polis: 112–BursaGaz: 187–Elektrik Arıza: 186 –Su Arıza: 185 )

25-     Sınıfnöbetçiöğrencileriningörevleriniyapmalarındayardımcıolurvekontroleder.Sınıflarınhavalandırılmasısağlar.

26-   Koridorlarda ve derslik önlerinde velilerin veya üçüncü şahısların beklemesine müsaade etmez. İdaribirimlereyönlendirir verefakateder.

27-  Öğrenciderse giriş ziliile birliktetümöğrencilerin dersliklerdekiyerlerinialmalarını sağlar.

28-  Okul bahçesinde, okul bina ve eklentilerinde öğrencilerin güvenliğini ve sağlığını tehdit eden veya etmesimuhtemeltehditleritespiteder,ortadan kaldırır veyaokulyönetiminibilgilendirir.

29-    Okulservislerinikullanmaküzerealtbahçeyeinenöğrencilerileilgilitedbirlerbahçenöbetçileritarafından alınır.

30-  Düşme, yaralanma gibi istenmedik durumlarda öğrenciye refakat eder, gerekli tedbirleri alır, şube rehberöğretmeniileokulyönetiminibilgilendirirvesürecinöbetdefterineraporhalindeişler.

31-   Öğrenci sağlığını tehdit eden ya da etmesi muhtemel gıda veya oyuncakların okul içerisine girmesineveya okulda satılmasına izin vermez. Okul dışından yapılacak her türlü satışı engeller ve okul yönetiminibilgilendirir.

32-  Okul bahçesine taşıt ile girilmesine izin vermez. Okul servis araçlarının okul bahçesine giriş ve çıkışlarını kontrol eder bahçeye girişine izin vermez. En son yaya öğrencinin de okul bahçesinden ayrılmasından sonra kapıları kontrol eder ve kapatır.

33-  Aynıbölgedenöbetgöreviolanikiöğretmenvarsaaynıandaaynıyerdebulunmaz,görevalanınaaither          bölgeyikontrolaltında tutar.

34-  Okuldışıgezilernöbetgörevininolmadığıgünlereplanlanır.Zorunluhallerdeokulyönetimienazbirgün       öncedenbilgilendirilir.

35-  Her türlü eğitim öğretim faaliyeti ile ders ve etkinliklerin belirli bir düzen içerisinde ve verimli yapılmasıhususundaokulyönetimine yardımcı olur.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

 

 

MADDE 44 – Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi

(1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.

(2) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri okul öncesi eğitim öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.

(3) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir.

(4) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı,gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili eğitim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar. Ayrıca normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi nöbetçi öğretmenlerin dinlenme süreleri göz önünde bulundurularak dönüşümlü ve dengeli olacak şekilde okul idaresi tarafından düzenlenir.

(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.

(6) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere, istememeleri hâlinde nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.

(7) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından başlayarak doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden bir yıllık sürenin sonuna kadar nöbet görevi verilmez.

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.

(11) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir.

(12) (Ek:RG-10/7/2019-30827) Özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet görevlerini teneffüs ve yemek saatlerinde sınıflarına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam ederek yerine getirirler.

(13) (Ek:RG-10/7/2019-30827) Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni, o saatte dersi olmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır.

 

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

MADDE 60 – Öğretmenlerin nöbeti

(1) Öğretmenlerin okul müdürlüklerince düzenlenen nöbet çizelgesine göre nöbet tutmaları

sağlanır. Özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet görevlerini teneffüs ve yemek saatlerinde sınıflarına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam ederek yerine getirirler.

(2) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer.

(3) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen

gibi işlem yapılır.

(4) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi

öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.

(5) Engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin haftalık ders programları ile nöbetlerinin belirlenmesinde gün ve

saat tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.  

  

 

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

MADDE 22 - Rehber öğretmen/psikolojik danışmanın diğer görevleri

(1) Rehber öğretmen/psikolojik danışman merkezî sınavlarda görev alabilir ve istemesi hâlinde belleticilik görevi yapabilir. Ancak rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara nöbet görevi verilemez.

 

NOT: Müdür Yardımcısı, Nöbetçi Öğretmenlerin görevini takip ve kontrolden sorumludur.